SENGGUGUT MENGGANGGU KESUBURAN? KETAHUI CARA MENGATASINYA

February 19, 2015Apabila bercakap mengenai senggugut, kebanyakan wanita akan memberi respon bahawa 8/10 daripada mereka pernah mengalaminya pada mana mana peringkat usia. Senggugut juga istilah lain bagi sakit ketika datang haid.

Sebelum itu, boleh baca info selanjutnya berkenaan Sakit Ketika Datang Bulan dalam laman web AL-Islam Hospital ini.

Senggugut sememangnya bukan suatu perkara luar biasa bagi wanita, namun ia akan menjadi LUAR BIASA apabila kesakitan itu mengganggu sistem reproduktif wanita.

Kebanyakan wanita hanya mengambil pil tahan sakit atau paracetamol sahaja untuk mengurangkan rasa sakit tersebut, tetapi pengambilan ubatan ini sebenarnya tidak terlalu membantu mengatasi rasa sakit yang ada.


Senggugut pada awal usia remaja dikatakan perkara yang biasa, di mana ia akan hilang selepas berkahwin dan mempunyai anak. Tetapi, bagaimana pula sekiranya rasa sakit tersebut berlanjutan sehingga menggangu kesuburan seseorang wanita.

Jom Ikuti Pengalaman Surirumah ini Mengatasi Masalah Senggugutnya.Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.BILAKAH MASA SESUAI UNTUK MEMBUAT PEMERIKSAAN BERKENAAN SENGGUGUT?


Apabila seseorang wanita itu sakit semasa datang haid, dan beliau tidak mampu untuk melakukan kerja kaerja harian, tidak mampu keluar bekerja kerana kesakitan yang dirasai, maka ketika ini lah pemeriksaan lanjut perlu dilakukan.

APA YANG AKAN DILAKUKAN OLEH DOKTOR SEMASA PEMERIKSAAN DIJALANKAN?

Bagi wanita yang mengalami masalah ini, doktor akan membuat pengesahan melalui ujian ultrasound untuk mengetahui sekiranya wanita tersebut adalah pengidap endometriosis, pcos atau masalah lain.

Endometriosis adalah lapisan dalam rahim yang didapati tumbuh di sekitar rahim.

Selain daripada masalah endometriosi, kesakitan semasa haid juga berkemungkinan disebabkan oleh jangkitan kuman di dalam rahim, dan juga penyakit fibroid.

Masalah masalah ini tidak perlu dirisaukan sekiranya cepat diketahui. Peluang untuk hamil masih tinggi sekiranya ia cepat dirawat dan dibuang. Ketahui kisah seorang rakan saya dalam entri Endometriosis Yang Membantu Aku Hamil , sebagai kisah inspirasi untuk semua wanita yang mengalami masalah yang sama.

RAWATAN MASALAH KESUBURAN DENGAN SHAKLEE??

Alhamdulillah, saya sendiri (boleh dikatakan) hamil dan semakin sihat selepas menggunakan Shaklee. Shaklee sangat mesra pengguna, dan menghargai juga wanita seperti kita. Oleh itu, Shaklee memperkenalkan GLA COMPLEX nya sebagai salah satu daripada cara wanita menjaga rahimnya. GLA COMPLEX Shaklee yang banyak khasiat dan kegunaan.
Sebarang pertanyaan dan persoalan, boleh hubungi saya,

Nida I 0165842330 (whatssapp, sms dan telegram)

Pengedar Shaklee Sandakan I Tawau I Lahad Datu I

Pengedar Shaklee Sabah 


Like Page FB : www.facebook.com/ibugojes.com

Add FB : www.facebook.com/nidasyam85 

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

beauty