antistress

Kelebihan Bcomplex Shaklee

January 11, 2014

Sesungguhnya Shaklee punya produk yang sangat disukai ramai, tidak kira untuk apa jua fungsinya. Salah satu produk Shaklee yang suka saya share di sini ialah Bcomplex Shaklee. 

Pengalaman sharing kebaikan dan juga menjual Bcomplex Shaklee menjadikan saya lebih mengenali Bcomplex Shaklee, dan untuk pengetahuan semua, Bcomplex Shaklee merupakan Bcomplex pertama dan satu satunya yang saya boleh makan. Sebelum ini, kalau nurse bagi Bcomplex masa preggy tu terus saya simpan je macam tu. Kejam kan.. haha..



Ok, apa yang best sangat dengan Bcomplex Shaklee ni?

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin

 Setiap komponen dalam vitamin Bcomplex memiliki fungsi khusus. Vitamin ini membantu dalam fungsi pertahanan tubuh dan saraf yang siaht, Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Tanda - tanda Kekurangan B Complex
  • Depresi
  • Murung
  • Insomnia
  • Kurang selera makan
  • Sembelit
  • Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
  • Kurang konsentrasi
  • Mudah tersinggung
  • Melemahkan sistem saraf
  • Mengganggu fungsi otak
  • Pembentukan abnormal sel.
  • Kurang konsentrasi
 KELEBIHAN B COMPLEX SECARA UMUM
1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
6. Mencegah stress.
7. Menguatkan antibodi tubuh.
8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
11. Mencegah anemia.

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK KANAK-KANAK
1. Merangsang pertumbuhan.
2. Meningkatkan kemampuan berfikir.
3. Memberikan tambahan tenaga.

KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK ORANG DEWASA
1. Menambah tenaga.
2. Mengurangkan stress.
3. Melambatkan proses uban di rambut.
4. Membantu meningkatkan konsentrasi.
  
KELEBIHAN B COMPLEX UNTUK IBU MENGANDUNG
1. Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.
2. Mencegah anemia (tekanan darah rendah).

Pernahkah anda mengambil vitamin B Complex Shaklee dan merasakan baunya sangat teruk dan meloyakan?

Sebenarnya bau pada B complex adalah satu petanda yang sangat bagus. Ini kerana ia memberi maksud bahawa B Complex Shaklee adalah B-Complex yang lengkap. Bahan yang menyebabkan bau kurang menyenangkan ialah Thiamin, salah satu komponen dalam vitamin B. Thiamin memberi bau kepada B complex, termasuklah bau kencing kerana ia larut air dan disingkir melalui kencing.

Vitamin Shaklee memang berbau kerana ia tidak mengandungi sebarang pewarna atau perisa. Tambahan pula ia adalah vitamin yang dihasilkan dari sumber natural. Bila dicampur perisa dan pewarna, hilanglah identitinya sebagai vitamin natural.

Vitamin B Complex Shaklee juga memberi beberapa kesan seperti merasa panas, rasa haus,  rasa lesu, sekiranya ia pertama kali anda mengambilnya. Jangan risau kerana ia adalah normal. Ia memberi mesej bahawa tubuh anda sedang berinteraksi dengan vitamin B complex tersebut.

info kredit kepada blog sihatcantikmenawan

Saya sangat gemarkan Bcomplex Shaklee kerana kulit saya akan lebih bermaya, saya lebih cergas dan metabolisme badan meningkat membuatkan saya sentiasa rasa happy nak buat keje kat sekolah. Psstt.. boleh je maintain berat tau.. hehe.. 

So, apa tunggu lagi? anda boleh dapatkan Vitamin Bcomplex Shaklee yang sangat best ini dari saya..
 
Nida (891274)
Fb : nidasyam

Sms/ Wassap ke 0165842330

atau email 

nidasyam85@yahoo.com




You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

beauty