Friday, 29 September 2017

MASALAH ECZEMA DAN ASMA YANG BERANSUR PULIH ; CERITA SEORANG IBU YANG KINI BOLEH MAKAN MAKANAN KEGEMARANNYA TANPA ALAHAN YANG TERUK.

Siapa yang pernah disahkan, atau menghidap eczema dari kecil sememangnya sangat faham dengan situasi seorang ibu yang mempunyai masalah eczema dan asma yang menyebabkannya terpaksa berhati hati dalam pemilihan makanan.

Bila pantang makan ni tahu tahu sahaja lah kan, bukan mudah. Masa keluar dengan suami dan anak anak kita tergaru-garu. Belum part salah makan dan kemudian terjadi alahan.

Saya juga alami masalah yang sama dengan ibu ini, dan alhamdulillah alahan kami beransur pulih. Kami juga amalkan suplemen yang sama dan set yang lebih kurang sama. 


MASALAH ECZEMA DAN ASMA YANG BERANSUR PULIH: TIADA LAGI MENGGARU DAN SESAK NAFAS SETIAP MASA


Puan Fadzillah merupakan seorang ibu kepada 3 orang cahaya mata. Puan Fadzillah mempunyai masalah eczema sedari kecil dan hospital bagaikan rumah keduanya setelah selalu berulang alik untuk dapatkan rawatan nya.

Bukan itu sahaja, apa yang membuatkan keadaan menjadi burik ialah apabila beliau turut mengalami serangan asma semasa zaman persekolahan.

Baca: Simtom dan Cara Kawalan Eczema Dari Rumah

ALAHAN TERHADAP HABUK DAN MAKANAN LAUT

Alahan habuk dan makanan laut 

Saya alah dengan habuk dan seafood. Memang kalau makan udang, kerang, sotong, ketam memang nikmat sangat menggaru lepas tu. Telur pun saya alah jugak. Kalau makan kat kedai memang kene order specific.. Hihiii.. contohnya nasi goreng taknak telur dan nak ayam je. Sebab ada kedai/restoran yang masak letak udang sotong kan even nasi goreng biasa je pun. 

Memang kena memilih dan berpantang makan. Seksa sangat bagi saya yang kuat makan ni. Kalau teringin sangat, saya makan je, tapi lepas tu layan gatal dan menggaru la jawabnya. Dan kalau kene habuk pulak asma menyerang. Makanan pun banyak jugak kene pantang orang yang ada asma. 
.

Eczema dan asma(lelah) doktor cakap adik beradik. Saling berkaitan. Tapi ada je yang ada eczema tapi takde asma manakala ada asma takde eczema. Dan saya insan special sebab dua-dua ada. Hihiii... Eczema ni banyak penyebab antaranya berpunca dari darah. Saya memang ada keturunan eczema dan asma.

Orang yang ada eczema dan asma ni tau la macam mana azabnya kalau tersilap makan. Lain orang lain makanan yang dia alah. Ada yang alah ayam dan daging pun tak boleh makan.

Kemuncak masalah eczema saya masa mengandungkan anak ketiga, eczema agak teruk jugak kat bahagian kaki. Dan berlarutan sampai selepas bersalin. Mungkin hormon mengandung dan umur dah masuk 30an, menjadi-jadi gatal dia tu. (boleh tengok gambar sebelum). 

Sebab kene dekat jari kan. Nak makan susah kene pakai sudu garfu dah macam mat saleh dah rasanya. Hihiii.. Tambah plk kita ibu nak kene buat kerja-kerja rumah tu semua guna air kan. Tangan yang gatal ni bila kene air lagi menjadi-jadi gatalnya. Memang derita sangat. Nak membasuh kene pakai glove. Kadang masak pun tak. Sedih sangat.
.

Lama-lama tak tahan try add on vivix sebab vitamin lain tu memang dah makan. Bila konsisten set yang macam dalam gambar (vivix, vitalea, vita c, bcomplex, garlic) secara konsisten dan amik nutriferon 3x sehingga serta sapu krim Herbal Bland alhamdulillah tanpa sedar saya dah boleh makan tanpa sudu. Dah boleh masak tanpa risaukan tangan yang pedih dan gatal-gatal. Alhamdulillah syukur sangat. Asbab dengan shaklee masalah kat jari dan kaki dah sembuh. #shakleeeffect
.

Cuma pesanan saya kepada yang ada masalah macam saya, selain teruskan makan suplemen, kawal pemakanan kita juga. Sebab eczema yang berkait dengan darah akan kekal dengan kita sampai mati.  Tapi bila kita kawal makan dan amal suplemen akan mengurangkan simptom yang sebelum ni selalu kene hadap dan tak mustahil akan sembuh juga. Sekarang dah berani makan seafood dan kalau gatal-gatal datang pun cepat recover.

Saya sangat-sangat sarankan yang ada masalah macam saya cuba konsisten dengan vivix sebab vivix ni bantu sel-sel yang tak sihat. Manakala Set Asas (vitalea, vita c dan bcomplex) pula membantu mencukupkan nutrisi yang kurang dalam diet kita. Bila sel badan kita sihat​ dan badan kita cukup nutrisi in shaa Allah masalah kesihatan kita cepat baik. Semuanya dengan izin Yang Maha Esa.

No comments:

Post a Comment